Kalp Masajı ve Suni Solunum Nedir ve Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024

Kalp Masajı ve Suni Solunum Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kalp masajı ve suni solunum, hayatımızda gün geçtikçe insanların çok daha fazla ihtiyacı olan bir şey haline gelmiştir. Kalp masajı ve sunu solunum bugün herkesin bilmesi gereken çok önemli durumlardan biridir. İnsan vücudunda bulunan dokuların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve görevlerini yerine getirebilmesi için tabi ki oksijene ihtiyacı vardır. Bu oksijeni ise vücudumuza aldığımız nefes ile sağlayabiliriz. Bu nedenle olası kalp durmalarında bu dokular görevini yapamadığı için birçok problem ortaya çıkar. Bu durum günümüzde bütün okullarda genel eğitim olarak öğrencilere öğretilmektedir.

Kalp Masajı: Kalp masajı yapılmadan önce bu masajı yağılacağı kişide bazı belirtiler aranmaktadır. Fakat bu belirtilere tabi ki hızlı bir şekilde zaman kaybetmeden bakmak hasa için çok daha iyi olacaktır. Kalp masajı yapılacak kişinin ilk önce gözlerine bakılır. Kişinin göz bebeklerinin büyümesi ve nabız alınamaması kişinin kalp atışlarının durmuş olduğunun göstergesidir. İşe bu durumda kişiye kalp masajı yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki kalp masajı yapılacak kişinin kalbi tamamen durmuş olması gerekmektedir. Yani kalbi tam olarak durmayan bir kişiye kesinlikle kalp masajı yapılmaz. Kalp masajı her yaştaki insana göğüs kemiğinin altındaki bölgeye avuç içi ile uygulanır. Kalp masajı kişide nabız alınana kadar ya da kalp atışının sağlanmasına kadar yapılmalıdır. Kalp masajı, tabi ki bebeklerde ve yetişkinlerde küçük farklılıklar ile karşımıza çıkmaktadır. Yetişkinlerde masaj uygulanacak bölge göğüs kemiğinin yarısı kadar alta uygulanır. Bu durum bebeklerde ise tek elle aynı bölgeye uygulanır. Bebeğin yaş durumuna göre bu durumda değişiklikler görülebilir. Bebeklerde iki meme ortasına tek elle göğsün biri içeri çökecek kadar bası uygulanır. Bu durum birkaç kere tekrarlanır.

Suni Solunum: Suni solunum yine kalbi durmuş kişilere genellikle kalp masajı sırasında yapılan bir uygulamadır. Bu uygulamalar insanlarda hayat kurtarıcı özeliklere sahiptir. Suni solunum uygulamasında günümüzde "bak, dinle, hisset" yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemde ilk olarak hastanın göğsünün hareket edip etmediğine bakılır. Bu yöntem bak, dinle, hisset yönteminin ilk basamağıdır. Daha sonra hastanın solunum yollarının herhangi bir yabancı cisim ile tıkalı olup olmadığına bakılmalıdır. Bu işlemden sonra hastanın burun ve ağzının önüne bir kâğıt parçası tutularak, kâğıdın hareketleri izlenmektedir. İşte tüm bu bakılanlara rağmen hastada herhangi bir yaşam belirtisi yok ise hastaya hemen suni teneffüs yapılmalıdır. Bunun yanında 10 kalp masajı ve suni solunum uygulanmalıdır. Suni teneffüs olayında suni solunum yapan kişi aldığı nefesten sonra dışarıya vereceği nefesi kazazedenin ağzından üfler. Suni solunum yapan kişi kazazedenin bu sırada burnunu tutarak üflemelidir. Aksi halde üflenen hava ciğerlere gitmeden burundan geri dışarı çıkar. Suni solunumda her üfleme yetişkinlerde bir saniyeden uzun sürmelidir. Bu şekilde yapılan suni solunumlardan verim alınabilir. Suni solunumun işe yarayıp yaramaması tabi ki kazazedenin durumuna bağlıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Solunum Sistemi ve Özellikleri

Solunum Sistemi ve Özellikleri

Suni Solunum Maskesi

Suni Solunum Maskesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Solunum Sistemi Yapı mı?

Solunum Sistemi Yapı mı?

Hayvanlarda Solunum Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hayvanlarda Solunum Nedir ve Nasıl Yapılır?

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Solunum Kasları Türleri ve Özellikleri

Solunum Kasları Türleri ve Özellikleri

Solunum Sisteminin Sağlığı

Solunum Sisteminin Sağlığı