Bronkoskop Türleri ve Özellikleri
25 Haziran 2024

Bronkoskop Türleri ve Özellikleri

Bronkoskopi ve Tarihçesi

Bronkoskop, akciğer hastalıklarının teşhis ve tedavisinde kullanılan bir alettir. Nefes borusunun ve akciğerdeki hava yollarını oluşturan bronşiyal sistemin bronkoskoptan gözle incelenmesi işlemine bronkoskopi denmektedir. Bronkoskopi ilk olarak 20. yüzyılın başlarında Jackson'un çalışmalarıyla başlamıştır. Günümüzde iki tip bronkoskop kullanılmaktadır: biri Jackson'un geliştirdiği rijit bronkoskop, diğeri ise 1970'lerde geliştirilmiş olan fleksibl fiberoptik bronkoskoptur.

Bronkoskop Çeşitleri ve Özellikleri

Rijit bronkoskop, yaklaşık olarak 40 cm uzunluğunda, 1 cm'den küçük çapta bükülmeyen madeni bir borudan oluşmaktadır. Başlangıç bölümünde oksijen için bir giriş adaptörü vardır. Işıklandırma dışarıdan gelen güçlü, ayarlanabilir bir kaynak aracılığıyla yapılır. Bu kaynaktan gelen soğuk ışık, borunun çeperine yerleştirilmiş kuartz çubuğu parlatarak aydınlatma sağlar.

Fleksibl fiberoptik bronkoskop, 1970'te Ikeda tarafından geliştirilmiş olup, birçok yerde rijit bronkoskop yerine tercih edilmektedir. Fiberoptik bronkoskopi, akciğer ile ilgili hastalıkların araştırılmasında en yararlı gelişmedir. Bu sayede solunum yollarının lokal anestezi altında daha kolay bir yöntemle incelenmesi mümkün olmuştur. Fiberoptik bronkoskop bükülebildiğinden bireye uygulanması daha kolaydır.

Fiberoptik cihazlarda ışığı yayan demetler ve ayrıca görmeyi sağlayan cam lifi demetleri vardır. Her demet 10 mm çapında binlerce ince cam lifinden oluşmuştur. Bir lifin ucundan giren ışık tekrarlayan dahili yansımalarla uzunluğu boyunca nakledilir. Lifte keskin bükülmeler olsa da dahili ışık kırılmaları devam eder. Görme demeti cihazın en karmaşık ve pahalı kısmını oluşturur.

Bronkoskop Nerede Kullanılır?

Bronkoskopi, tam teşekküllü hastanelerde göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahi uzmanlarınca yapılmaktadır. Bronkoskop ile gırtlaktan itibaren, nefes borusu, akciğerin ana bronşları, lob bronşlarından segment bronş ağızlarına kadar uzanan bölümlerin incelenmesi sağlanır. Fiberoptik bronkoskopla inceleme kolaylaşmış ve incelenen saha daha genişlemiştir. Bronkoskopide gözle incelemenin yanında, hastalıklı bölgelerden ya da şüpheli yerlerden biyopsi yapmak, bronş salgısı almak mümkündür. Alınan örnekler çeşitli laboratuvar yöntemleri ile incelenerek tanı konur.

Bronkoskopi genel ya da lokal anestezi altında yapılır. Bronkoskopi yapılmaması gereken durumlara dikkat etmek şartıyla zararsız bir uygulamadır. Bronkoskopinin yapılması gereken durumlar fazlaca olmakla birlikte, genel olarak akciğer kanserinin teşhisinde kullanılmaktadır.

Bronkoskopi Yapılması Gereken Durumlar

  • Nedeni belirlenemeyen müzmin öksürükler, kan tükürme, yerel hışıltılı solunum gibi belirtiler ortaya çıktığında bronkoskopi zamanında yapılmalıdır. Bunlar tümoral bir olayın erken belirtisi olabilirler.
  • Akciğer kanseri şüphesi olan durumlarda.
  • Tedaviye yanıt vermeyen zatürre ya da aynı alanda tekrarlayan zatürreler.
  • Akciğere yabancı cisim kaçması şüphesi varsa.
  • Özellikle yaşlılarda akciğer apsesi ortaya çıkmışsa.

Bunların dışında, tedavi ve cerrahi müdahalenin gerekip gerekmediğini tayin etmek için de bronkoskopi uygulanır.

Genel durumu bozuk olan, dolaşım ve böbrek yetmezliği olan, akciğer hastalığının ilerlemiş olduğu durumlarda bronkoskopi uygulanmamalıdır.

Bronkoskop Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Solunum Nedir Nasıl Yapılır?

Solunum Nedir Nasıl Yapılır?

Solunum Sisteminin Görevleri

Solunum Sisteminin Görevleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Solunum Sistemi Konu Anlatımı

Solunum Sistemi Konu Anlatımı

Sigaranın Solunum Sistemine Zararları Nelerdir?

Sigaranın Solunum Sistemine Zararları Nelerdir?

Solunum Depresyonu Belirtileri ve Tedavisi

Solunum Depresyonu Belirtileri ve Tedavisi

Solunum Sistemi Yapı mı?

Solunum Sistemi Yapı mı?

Boğmaca Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Boğmaca Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Hücre İçi Solunum Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hücre İçi Solunum Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Solunum Sistemi Diyafram Nedir?

Solunum Sistemi Diyafram Nedir?

Güncel

Bebeklerde Solunum Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Solunum Nedir ve Nasıl Yapılır?