Akciğer Solunum Sistemi Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Akciğer Solunum Sistemi Belirtileri ve Tedavisi

Akciğer, solunum sisteminde önemli bir yere sahip olan bir organdır. Solunum sistemi sadece nefes alıp vermek gibi basit bir işlevi yerine getirmemektedir. Solunum sistemi bu görevini yerine getirirken, vücut için gerek duyulan oksijen ve besinlerin de hücrelere ulaştırılmasını sağlar. Hücrelerde bulunan bu besinler oksijen aracılığıyla yakılır ve enerjiye çevrilir. Anılan bu işleme solunum adı verilmektedir. Solunumun oluşması esnasında ise bir kısım atıklar meydana gelir. Bu atıklar karbondioksit ve sudan oluşur. Bu atıklar vücutta kullanılmadığı için bir süre sonra dışarıya atılır. Solunum denilince ilk aklımıza gelen organımız akciğer olsa da, solunum işlevinin yerine getirilebilmesini sağlayan birçok organımız bulunmaktadır. Bu organlar gırtlak, yutak, soluk borusu ve burundur. Akciğer, sağ akciğer ve sol akciğer olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır.

Akciğerin İşlevi ve Görevleri

Akciğer denilince ilk akla gelen şey yaşamak yani nefes alabilmektir. Akciğerin insan vücudundaki en önemli görevi nefes alıp verebilmektir. Bize göre saniyeler içinde gerçekleşen ve pek de kıymetini anlayamadığımız bir nefes alıp verme olayı bile mucizelerle doludur. Akciğer öncelikle vücuda oksijen alımını sağlar, daha sonra bu oksijenden geriye kalan karbon dioksit adını verdiğimiz maddenin de dışarıya atılmasına yardımcı olur. Akciğer sayesinde vücuda giren oksijen ve besinlerin yakılması sonucunda vücudun ihtiyaç duyduğu enerji açığa çıkar. Ancak her enerjiye dönüşme işlemi beraberinde karbondioksit oluşumunu da getirdiğinden, bu madde de burundan nefes verme faaliyetiyle dışarı gönderilir. Böylece bu sirkülasyon herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden gerçekleşir. Bu nefes verme işlemi esnasında insan kaburgalarının arasında yer alan kaslarla diyafram kası hafif genişler ve göğüs boşluğumuz ile akciğer buna bağlı olarak daralır. Daha sonra da vücutta bulunan karbondioksit dışarıya atılır.

Sağlıklı Bir Solunum Sistemi İçin Akciğer Sağlığı

Sağlıklı bir solunum sistemine sahip olabilmek için diğer solunum sistemi organları kadar akciğerin sağlıklı olması da büyük önem taşımaktadır. Özellikle günümüzde kirli hava şartlarının artması, sigara içme yaşının çok daha aşağıya inmesi ve alkol tüketiminin artması gibi nedenlere bağlı olarak, akciğerden kaynaklanan solunum sistemi hastalıkları da ciddi oranda artış göstermiştir. Bazı sanayi sektörlerinin, örneğin boya ve kot taşlama gibi sektörlerin çoğalmasıyla burada çalışan bireylerin de akciğer hastalıkları açısından risk taşıyanlar grubunda yer aldığını söylemek mümkündür. Günümüzde solunum sistemini tehdit eden en büyük hastalıkların başında akciğer kanseri gelmektedir. Akciğer, solunum sisteminin temel yapı taşı olduğundan, beslenme başta olmak üzere pek çok hususa dikkat ederek bir ömür boyunca sağlıklı kalmaya özen göstermeliyiz.

Akciğer Sağlığını Korumak İçin İpuçları

Sağlıklı bir akciğer ve dolayısıyla sağlıklı bir solunum sistemi için şu noktalara dikkat etmek önemlidir:

  • Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durun.
  • Hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde maske kullanın.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Beslenmenize dikkat edin ve antioksidan açısından zengin besinler tüketin.
  • Solunum yollarını tahriş edebilecek kimyasallardan kaçının.
  • Düzenli sağlık kontrolleri yaptırın.

Akciğer sağlığını koruyarak, solunum sisteminin tüm organlarının uyum içinde çalışmasını sağlayabilir ve genel sağlığımızı olumlu yönde etkileyebiliriz.

Akciğer Solunum Sistemi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Solunum Sistemi Diyafram Nedir?

Solunum Sistemi Diyafram Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İnsanda Solunum Sistemi

İnsanda Solunum Sistemi

Aerobik Solunum Belirtileri ve Tedavisi

Aerobik Solunum Belirtileri ve Tedavisi

Oksijenli Solunum Denklemi Denklemi ve Kademeleri

Oksijenli Solunum Denklemi Denklemi ve Kademeleri

Solunum Sistemi Muayenesi

Solunum Sistemi Muayenesi

4 Sınıf Solunum Sistemi Konu Anlatımı

4 Sınıf Solunum Sistemi Konu Anlatımı

Güncel

Hücre Solunumu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hücre Solunumu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Solunum Sistemi ve Özellikleri

Solunum Sistemi ve Özellikleri